Çanakkale Koza Gençlik Derneği 28 Eylül Cuma günü gerçekleştirdiği tanışma toplantısıyla yeni dönem çalışmalarına başladı.
Çanakkale Koza Gençlik Derneği’nin ofisinin de bulunduğu Yalı Hanı’nda gerçekleştirilen toplantıya çok sayıda katılımcı katıldı. Tanışma toplantısında derneğin ilkelerinden, 8 yıllık süreçte neler yapıldığı ve bu yıl içerisinde gerçekleştirilecek çalışmalardan bahseden Aylin Cilasın;
Çanakkale Koza Gençlik Derneği ücretsiz bir oluşumdur.
KOZA, başta Çanakkale olmak üzere Türkiye’deki bütün gençlere yönelik çalışmalar yapmaktadır. Onlara birbirleri arasında bilgi, deneyim ve fikir alışverişlerini destekleyecek proje, atölye, eğitim ve kurs gibi etkinlikleri ücretsiz gerçekleştirmelerine olanak sağlamaktadır.
Eğlenmeyi ilke edinmiş bir oluşumdur.
Dernek gerçekleştirdiği çalışmalarda gönüllülerinin ve hedef kitlesi olan gençlerin; kişisel, sosyal ve profesyonel gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlarken aynı zamanda yapılan çalışmalarda arkadaşlık, dostluk ve kardeşliğin önemini vurgular. Eğlenmek ve eğlendirmek bizim için önemlidir.
Gönüllü bir oluşumdur.
Derneğimiz, yaptığı çalışmalarda başta Çanakkale olmak üzere ulusal ve uluslararası konularda sorumluluk bilinci dahilinde gönüllü çalışmalar yürütmektedir. Toplumsal huzuru ve kalkınmayı desteklemek amacıyla, projeler, faaliyetler ve çalışmalar gerçekleştirir.
Siyaset üstü bir oluşumdur.
Derneğimiz; birlikte çalışmalar yürüttüğümüz geleceğin lideri ve yöneticisi olacak gençlerin bir siyasi görüşü olmasını, ulusal ve uluslararası gündemleri takip etmesini ve bu alanda politikalar üretmesini destekler. Ancak gönüllülerimiz, siyaset konuşmanın ya da siyasi propagandanın Koza çatısı altında yapılamayacağını, bunun için farklı platformların kullanılması gerektiği de çok iyi benimsemişlerdir.
Farklılıklara saygılı bir oluşumdur.
Dernek, çalışmalarında ve faaliyetlerinde dil, kültür, din, ırk, siyasi görüş ve farklı geçmişlerden gelen katılımlara açık ve saygılı olmayı ilke edinmiştir. Derneğimiz çalışmalarına katılan, destek veren, tüm gönüllülerinden bu ilkeyi benimsemelerini ve sürdürmelerini istemektedir.
Bağımsız bir oluşumdur.
Derneğimizin amaç ve hedefleri doğrultusunda, kendi ilke ve değerlerimiz ışığında valilik, belediye, il müdürlükleri gibi kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklıklar ve çalışmalar geliştirilir. Fakat bu ortaklıklar, çalışma süresiyle kısıtlı ve hedef odaklıdır. Bir kurumun ya da kuruluşun etki alanına girdiğimiz; yönetimi altında yer aldığımız anlamına gelmemektedir. Koza bağımsızlığını gönüllülerinden ve gönüllü olarak yaptığı çalışmalardan alır dedi.
Daha sonra yapılacak tüm etkinlik, atölyeler ve projelerin kolaylaştırıcıları çalışmalar hakkında yeni gönüllülere bilgilendirmeler gerçekleştirildi.
Aktif Tırtıllar proje kolaylaştırıcısı Mustafa Kemal Eren; Ekonomik açıdan dezavantajlı çocukların bir yandan formal derslerine yardımcı olurken bir yandan da dans, seramik, resim, drama gibi atölyelerle sanat gelişimlerine olumlu katkı sağlamayı amaçlayan, aynı zamanda çeşitli gezi, sinema günleri ve etkinliklerle de çocukların sosyal, kültürel ve duygusal olarak gelişimine katkı sağlamanın hedeflendiği bir projede gönüllülük yapıyorum, eğer sizlerden de ilgisi olanlar varsa yapılacak tanışma toplantımıza katılabilirler diyerek sözlerini sonlandırdı.
Atölyeler ve eğitimler ile ilgili bilgi veren Celil KANKAYA Bu yıl Felsefe Okulu, İngilizce Konuşma Kulübü, Sinema Kulübü, Tiyatro Atölyesi, İşaret Dili ve Temel İlk Yardım Eğitimi olacak, tamamen basit ve temel bir öğrenme üzerine gerçekleşecek çalışmalarımız da tamamen ücretsiz olacaktır dedi.
Ayrıca Sualtında Engel Yok projesi ile ilgili de bilgi veren Celil KANKAYA; Çanakkale Koza Gençlik Derneği tarafından hazırlanan “Sualtında Engel Yok” isimli projemiz Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı 2013 Yılı I. Çağrı Dönemi kapsamında başlandığını ve bu yılda devam edileceğini, 13-30 yaş arasındaki fiziksel engelli bireylerin yüzme sporuyla sosyal hayata adaptasyonlarının arttırılmasının amaçlandığından bahsetmiştir.
GençBank Çanakkale hakkında bilgi veren Erdal KEPİR, program; Toplum Gönüllüleri tarafından koordine edilmektedir, farklı şehir ve yerelde uygulanmaktadır. Proje fikirleri; sosyal sorumlulukla veya gençlikle ilgili her konuda olabilir. Yaşadığın yerde gördüğün bir eksiliği gidermek, farkındalık yaratmak, değiştirmek veya sadece dikkat çekmek için her türlü fikrini bu ekibe sunabilirsin. Böylelikle yaşadığın yeri sen, istediğin gibi değiştirebileceksin dedi.
Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı(KİHEP) adına konuşan Gülay Aktaşcı; kadının insan hakları eğitim programı Hukukun üstünlüğü ilkesine dayalı demokratik bir düzende, bireylerin haklarını eleştirel boyutta algılamaları, içselleştirmeleri ve bu haklarını hem kendileri için hem de toplumda gerekli değişime önayak olmak amacıyla kullanmaları gerekir. Bireylerin hukuk devletinden yararlanırken bir yandan da demokrasiye katkıda bulunduğu bir sistemin yerleşmesi, ülkemizde henüz tamamlanmamış olan bir süreçtir.
Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı; Genç Kadınların demokratik, eşitlikçi ve barışçı bir toplum düzeninin kurulması ve korunması sürecine özgür bireyler ve eşit yurttaşlar olarak katılımlarını destekleyen bir çalışmadır dedi.
Eurodesk, Avrupa Gönüllü Hizmeti ve Gençlik Değişimleri programları adına konuşan Doğancan ÇETİN; “Eurodesk, gençler için eğitim ve gençlik alanlarındaki Avrupa fırsatları ve gençlerin Avrupa faaliyetlerine katılımı hakkında bilgi sağlayan Avrupa Bilgi Ağıdır. Ulusal Ajansın sunduğu onlarca programdan birisi olan Avrupa Gönüllü Hizmeti ile 17-30 yaşları arasında yüzlerce gencimiz mezuniyet ve dil yeterliliğine bakılmaksızın, 1 yıla kadar Avrupa’da diledikleri bir ülkede gönüllü faaliyetlerde yer alarak yabancı dillerini geliştirebilmekte, yepyeni bir dil öğrenebilmekte kültürlerarası iletişim becerilerini artırabilmekte, hiç tanımadığı yeni bir ortamda çalışabilme ve iletişim kurabilme stratejilerini öğrenebilmekte ve bu sayede ülkeye döndüklerinde kazandıkları özgüvenle iş piyasasında seçeneklerini çeşitlendirebilir.
Üstelik bütün bunlara hiç bir ücret ödemeden ulaşmaları mümkün. Gönüllülerin yeme, içme, konaklama, vize, sigorta vs. masrafları program tarafından karşılanmaktadır.
Gençlik Değişimleri ise, farklı ülkelerden genç gruplarına bir araya gelme ve birbirlerinin kültürleri hakkında öğrenme fırsatı sunar. Gruplar, karşılıklı ilgi duyulan bir konu etrafında Gençlik Değişimini birlikte planlarlar. Gençler bu Eylem ile yurt dışındaki projelere katılabildikleri gibi yurt içinde de uluslararası projeler yapabiliyorlar. Bir Gençlik Değişimine katılmak için yabancı dilinizin çok iyi seviyede olması da gerekmiyor. Bizler Çanakkale Koza Gençlik Derneği olarak 2012 yılından bu güne kadar yaklaşık 720 genç arkadaşımızı bu programlar kapsamında Avrupa ve Dünya’da çeşitli yerlere gönderdik. Sizler de bu fırsattan yararlanabilirsiniz.”
Etkinlik sonunda çekilen toplu fotoğraf ile tanışma toplantısı sona erdi.
Sizlerde Çanakkale Koza Gençlik Derneği aracılığıyla gençlere destek olmak isterseniz www.kozagenclikdernegi.org veya yalı hanı 2. Kattaki Koza ofisinden detaylı bilgi alabilirsiniz.