Koza Gençlik Derneği’nin geçen yıl başlattığı Aylık Felsefe Seminerleri Pazar günü İTÜ Mimarlık Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü’nden Doç.Dr.Oğuz Haşlakoğlu’nun katılımıyla devam etti. Belediye Çalışanları Sosyal Tesisleri Ercan Adsız Salonu’nda gerçekleştirilen aylık seminerleri Çanakkaleliler geçen yıldan beri ilgiyle takip ediyor.
“Kurucusuna göre Felsefe: Bugün geldiği yer itibariyle felsefenin kurucusu Platon’a göre tanımı ve anlamı” başlığıyla yapılan seminerde Doç.Dr Oğuz Haşlakoğlu Platon’a göre felsefenin ne olduğuna dair düşüncelerini aktardı.
Haşlakoğlu, Platon felsefesinin anlamının, Aristoteles’ten bu yana yapıldığı haliyle, metin üzerinde muhakemede, yani zihinsel kurguyla ilgili bir kavramsal yorumda değil, öncelikle yazarına özgü “diyalog tarzında” saklı olduğunu belirtti. Platon’un “diyalog tarzında” yazarak okuyucuyu aslında tiyatro sahnesine izleyici olarak dahil ettiğine işaret eden Haşlakoğlu, böylece felsefenin de temaşa konumundan çıkarak oyuncu olarak sahneye dahil olup tecrübi bir süreç neticesinde ve eylem haliyle yapılabileceğinden bahsetti. Ardından bununla bağlantılı olarak, mağara istiaresinde ortaya konduğu haliyle felsefi faaliyetin psike’nin (nefsin) dönüşmesi için mahkumların bağlı olduğu zincirlerinden özgürleşmek ve ışığı görmek için çaba gösterildiği takdirde anlam kazanabileceği vurgulandı. İzleyicilerin katılımı ve sorularıyla zenginleşen seminer Çanakkale Belediyesi’nin hazırladığı hediyenin Haşlakoğlu’na sunulması ile son buldu.
Aralık ayı semineri, 21 Aralık Cumartesi günü Hacettepe Üniversitesi’nden Prof.Dr. Nazile Kalaycı’nın “Aristoteles’te mutluluğun inşası” başlıklı semineri ile devam edecek.